ქართულ ბაზარზე ადამიანის ჯანმრთელობისთვის საშიში პური ხვდება
საქართველოს მომხმარებელთა ფედერაციაში აცხადებენ, რომ ქართულ ბაზარზე კარტოფილისა და თივის ჩხირით დასნებოვნებული ფქვილისგან გამომცხვარი პურის გაყიდვის ფაქტები არაერთხელ გამოვლენილა.
ფედერაციის თავმჯდომარე მადონა კოიძე იმ სანიტარული ნორმების უხეშ დარღვევაზე საუბრობს, რაც ქუთაისში გასულ წელს, მომხმარებელთა ფედერაცის მიერ იქნა გამოვლენილი. თუმცა, ქუთაისში, ამ კუთხით არსებული მდგომარეობა არ გაუმჯობესებულა და კვლავ იგივე რჩება.
„პროდუქტის უვნებლობაზე შეიძლება იმ შემთხვევაში საუბარი, როცა ყველა ეტაპზე დაცულია მისი სანიტარულ-ჰიგიენური მოთხოვნები. ქუთაისში ე.წ „მწვანე ბაზრის" ტერიტორიაზე ბინძური ჩანთებიდან ხდება პურის რეალიზაცია. აქ ხალხი დიდი რაოდენობით მოძრაობს და ასევე, ტრანსპორტის გამონაბოლქვის დალექვის საშიშროებაა. პური ქუჩაში იყიდება ყველანაირი სანიტარულ-ჰიგიენური ნორმების დარღვევით," - აცხადებს საქართველოს მომხმარებელთა ფედერაციის თავმჯდომარე მადონა კოიძე.
სანიტარიის, ჰიგიენისა და სამედიცინო ეკოლოგიის კვლევითი ინსტიტუტის ლაბორატორიის ხელმძღვანელი, თსუ-ს პროფესორის ქეთევან დადიანის თქმით, მომხმარებელმა თავად უნდა განსაჯოს, თუ რა შედეგით დასრულდება სანიტარული ნორმების დარღვევის გახშირებული ფაქტები.
„ნებისმიერი ჰიგიენური პირობის დარღვევის დროს ხდება მიკრობული, მწვავე და შერეული ხასიათის მოშხამვები. ამათგან, ძირითადად, მიკრობული ხასიათის მოშხამვები არის უფრო მეტად გავრცელებული. გარე ბაზრობებზე არსებული ანტისანიტარია საფრთხეს უქმნის პროდუქტის დაბინძურებას," - - აღნიშნავს ქეთევან დადიანი.
სანიტარიის, ჰიგიენისა და სამედიცინო ეკოლოგიის კვლევითი ინსტიტუტის ლაბორატორიის ხელმძღვანელი აცხადებს, რომ ჯერჯერობით, ეს პასუხისმგებლობა საწარმოებზეა, მაგრამ სახელმწიფომ მომავალში ბევრი რამ უნდა გააკეთოს ამ მიმართულებით.
ავტორი: დეა მანაგაძე